toerkoopsombrero.reismee.nl

Schotland

Reis mee naar Schotland door Tineke Bovée

Een vakantie naar Schotland staat voor cultuur, historie en natuur.

Je wordt enorm verwend door de eindeloze vergezichten en ruige, woeste en verlaten natuur in de Schotse Hooglanden.

De vakantie begint al zodra je aan boord stapt van de DFDS van IJmuiden. Een comfortabele overtocht en vergeet vooral niet om lekker te eten aan boord. Er zijn ruime buffetten en ook een à la carte restaurant. Live muziek om een dansje te maken en uiteraard zijn er ook rustige hoekjes om lekker te lezen en te genieten van de zeereis naar New Castle.

U komt helemaal uitgerust aan. Eénmaal in New Castle van boord rijdt u heel makkelijk richting Edinburgh. Een stad die zeker de moeite waard is om er een paar dagen te verblijven aan het begin van uw rondreis of na uw rondreis.

Tips voor Edinburgh zijn :

Bezoek Edinburgh Castle. Rond 850 voor Christus werd deze vulkanische rots al bewoond en in de Middeleeuwen lag hier het fort van de koning. U vindt er de kroonjuwelen en ook de Stone of Destiny waarop alle Schotse koningen zijn gekroond. In augustus is Edinburgh Castle het middelpunt voor de Military Tattoo. Een enorm feest in Edinburgh.

Een Ghost tour door de ondergrondse gewelven in South Bridge en ontdek de donkere kant van Edinburgh, waaronder verhalen over hekserij, teistering en marteling, tijdens deze moord- en mysteriewandeling?.

Het schip Brittania kan men bezoeken. Het is laatste Royal Yacht geweest van de Koninklijke familie.

De stad als podium. In de zomer zijn er geweldig veel festivals en vergeet vooral niet de Rosslynn Chapel te bezoeken. De da Vinci Code van Dan Brown speel hier een rol.

De dag kun je besluiten met te gaan eten in Gillie Dhu. Combinatie van pub en restaurant met live muziek.

Om de reis verder te vervolgen kun je richting Pitlochry gaan. Een toeristische plaats waar men uiteraard golf kan spelen, elk jaar worden hier de Highlandgames gehouden. Bezoek ook het observatorium behorend bij de elektriciteitscentrale van Loch Faskally waar de zalmtrappen te zien zijn die bij de stuwdam zijn aangelegd. Ook Aberfeldy moeten wij niet vergeten tijdens onze reis omdat dit een geweldige omgeving is voor wandelaars en liefhebbers van outdoor activiteiten. De hei bloeit in april en eind augustus. Dan kleurt alles paars.

Nog een leuke tip: in het plaatsje Fortingall is Pontius Pilatus geboren aldus beweert de legende.

Een whiskey proeverij mag niet ontbreken op je reis door door Schotland. Wij hebben de Dewar's World of Whisky Distillery in Aberfeldy. Een beroemd whisky huis en ook erg leuk om er een bezoek aan te brengen.

Dit is ongetwijfeld het meeste ruige deel van Schotland:

Glen Coe is waarschijnlijk het beroemdste dal van Schotland. Een indrukwekkend berglandschap, een diep dal omringd door steile en ruige bergtoppen. De bijnaam 'Glen of Weeping' (Dal van Jammeren) heeft zowel betrekking op dat je je in het nauwe dal geheel voelt ingesloten, als de bloedige historie. Leden van de hier wonende MacDonalds-clan werden door een rivaliserende clan afgeslacht en overlevenden werden de winterse bergen ingejaagd waar velen een al even gruwelijke dood vonden. Ook kun je er een beroemd wandelpad volgen: The Lost Valley.

Lairig Gartain & Lairig Eilde, Lost Valley
Voor een wandeling door de bergen, maar niet naar de toppen zelf, vormen de zijdalen Lairig Gartain en Lairig Eilde een mooi doel. Beide zijn te combineren tot een rondwandeling van 16 km (500 m stijgen en dalen). Een ander doel voor een halve dagtocht is de Lost Valley (Coire Gabhail).

Met kinderen is het ook leuk om de Scottish Sea Life Sanctuary te bezoeken waar men mooie vissen , dolfijnen en otters kan zien. Vanuit de plaats Oban kan men prima een dagexcursie maken naar het eiland Mull met de Caledonia Mac Brae ferrydienst.

Schotland is zeer de moeite waard met al zijn historie van Campbell clan, alle koningen, de eeuwige twist met Engeland. Al zijn kastelen met historie. De prachtige groene natuur, mooie golfbanen, prachtige weiden met de Schotse Hooglanders en schapen. De Lochs en niet te vergeten de authentieke hotels.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!